Wat kost een laadpaal thuis?

Elektrisch rijden is de toekomst. Uw elektrische wagen opladen aan een gewoon stopcontact is niet erg handig omdat dit zeer veel tijd in beslag neemt. Daarom kiest men meer en meer voor een laadpaal aan huis. Maar wat is de prijs van een laadpaal thuis en met welke factoren dient u allemaal rekening te houden bij de aankoop? Wij leggen het voor u uit in onderstaand artikel!

Wat is een laadpaal voor thuis en welke voordelen heeft dat voor u?

Het antwoord op het eerste stukje van deze vraag is eigenlijk heel simpel. Een laadpaal voor thuis is een privélaadstation dat het mogelijk maakt om uw elektrische wagen snel en eenvoudig bij u thuis op te laden. Het is een soort van persoonlijk “tankstation”. Door te kiezen voor een laadpaal bij u thuis profiteert u van meerdere interessante voordelen: 

  • U laadt uw wagen veilig op: Een laadpaal thuis word voorzien van de correcte beveiliging in uw verdeelbord, geheel volgens de nieuwe richtlijnen wat betreft laadinrichtingen volgens AREI.
  • Sneller opladen: studies hebben uitgewezen dat uw elektrische wagen opladen aan een laadpaal voor thuis drie tot tien keer sneller gaat dan uw wagen opladen via een stopcontact. 

Altijd een laadpaal ter beschikking: wanneer u uw wagen oplaadt aan een publiek laadstation moet u wachten totdat deze terug vrijgekomen zijn. Wanneer u kiest voor een laadpaal thuis ervaart u dit ongemak echter niet. 

domotica
Wat kost een laadpaal

Wat kost een laadpaal voor thuis?

Hoeveel u precies betaalt voor uw laadpaal aan huis kunnen we u onmogelijk in een-twee-drie zeggen. Het totale kostenplaatje hiervoor hangt af van verschillende (technische) factoren: 

  • Soort laadpaal: gaat u een monofasige of een driefasige laadpaal installeren bij u thuis? Deze keuze wordt bepaald door uw elektriciteitsaanlsuiting in uw woning. Algemeen geldt dat een driefasige laadpaal sneller is dan een monofasige laadpaal, alleen dient uw elektrische instalaltie hierop voorzien te zijn. 
  • Installatiekost: de kosten voor de installatie van de laadpaal zijn afhankelijk van de technische situatie ter plaatse en uw wensen voor de instalaltie.
  • Verplichte keuring: een laadpaal voor thuis moet verplicht gekeurd worden na de plaatsing en voor ingebruikname. Deze keuring is inbegrepen in onze offerte.

Gemiddeld genomen kost een standaard laadpaal installatie ca 1700€ zbtw.

Wat is de beste laadpaal voor thuis?

De beste laadpaal voor thuis is diegene die perfect aansluit op uw behoeften. U moet hiervoor echter verschillende elementen in aanmerking nemen: 

1) Muur of paalmontage?
In feite is dit dezelfde installatie. Het verschil zit ‘m in de bevestiging: een laadpaal staat, zoals het woord zelf zegt, op een paal of zuil. U kan ook verkiezen om het laadstation aan de muur te bevestigen (verschil in btw tarief) 

2) Stekkeraansluiting van uw wagen 
Het is belangrijk dat de stekkeraansluiting van uw wagen past op uw laadpaal. De meeste moderne auto’s beschikken over een type 2-stekker. (europese standaard)

3) Kies een laadpaal met de juiste laadsnelheid
 
Uw laadpaal en uw wagen moeten wat de laadsnelheid betreft volledig op mekaar afgestemd zijn. Wanneer uw wagen erg snel oplaadt, maar u een trage laadpaal heeft, zal het opladen erg lang duren. Hetzelfde geldt in het omgekeerde geval: wanneer uw wagen erg traag oplaadt en u een zeer snelle laadpaal heeft, zal de laadsnelheid toch nog traag blijven. Wel is het zo dat een laadpaal met een iets hoger laadvermogen dan dat van uw wagen eigenlijk toch een goed idee is. Op deze manier is uw laadpaal ook meteen geschikt voor uw volgende wagen. U moet er alleen op toezien dat de verschillen tussen de laadvermogens niet te groot zijn.
Laadsnelheid is STEEDS afhankelijk van uw elektriche aansluiting thuis en word variabel geregeld dankzij load balancing. Een intelligentie die steeds rekening houd met het verbruik (en eventueel opbrengst) van uw huis en hierop de laadsnelheid variabel aanpast.

Zijn er fiscalevoordelen?

Omdat de regelgeving regelmatig verranderd, is het logisch dat het niet meer duidelijk is wat de fiscale voordelen zijn.

Daarom hebben wij in samenwerking met de beroepsfederatie een document opgemaakt. Deze vat alle huidige info van de regering samen.

laadpaal

Wat onze klanten zeggen:

Gratis offerte laadpaal aanvragen

    Jouw persoonsgegevens worden enkel ingezameld en verwerkt met het doel om de door jou gevraagde informatie te verstrekken.

    laadpaal